”Här gör jag nytta på riktigt”
- 24 februari 2025
– Jag är en annan person i dag. Jag tror på mig själv, vågar mer och har utvecklats som människa! Det säger Amelia Norman, 27 år, när hon pratar om sina nu närmare tre år som regionalt skyddsombud (RSO) i IF Metall Östra Skaraborg.

Amelia Norman började jobba på Volvo Powertrain i Skövde i tjugoårsåldern och hennes väg till det första fackliga uppdraget är en klassiker.
– Det saknades ett skyddsombud på vårt skift och kontaktombudet såg till att jag blev vald på årsmötet. Jag förstod ganska lite av vad det egentligen innebar. Det gick väl upp för mig först när jag gått kurserna Bättre arbetsmiljö (BAM) och Agera, berättar hon.
Fick prova på
Med den insikten kom också engagemanget och viljan att lära sig mer. Efter ett år som skyddsombud på Volvo blev Amelia Norman tillfrågad av arbetsmiljöansvarig på avdelningen om hon kunde tänka sig att följa med ut och prova på uppdraget som regionalt skyddsombud.
– Jag tänkte att nu frågar de verkligen fel person. Jag kan alldeles för lite!
Men det skadar inte att prova, tänkte hon, och de första besöken på några av avdelningens lite mindre arbetsplatser blev omvälvande.
– Jämfört med Volvo, där det mesta är ganska välordnat runt säkerhet och arbetsmiljö, blev jag chockad över hur det kunde se ut på en del ställen. Jag tänkte att här har jag verkligen chansen att hjälpa folk och göra nytta på riktigt.
Vågar mer
Det visade sig att det hon eventuellt saknade i form av kunskap och erfarenhet lätt avhjälptes med hjälp av gott samarbete och stöd från de andra RSO:erna. I dag varvar Amelia Norman jobbet på Volvo med RSO-besök och handleder också BAM-kurser.
– Jag har lärt mig så mycket och har utvecklats som människa också. Jag tror på mig själv, vågar mer och kan sätta mig in i andras sätt att se på saker.
Med sina relativt unga år och det faktum att hon är kvinna i en miljö som mest befolkas av medelålders män är hon medveten om att hon sticker ut lite.
– Det flesta arbetsgivare vill förbättra arbetsmiljön och ser RSO-besöken som en möjlighet, men vissa har verkligen problem med att det kommer en yngre kvinna och ”lägger sig i”, säger hon och fortsätter:
– Jag brukar försöka att inte trampa onödigt mycket på deras ego och linda in det lite, trycka på att vi vill hjälpa företaget att göra rätt och följa lagen. Målet, att arbetsmiljön förbättras, är alltid det viktigaste.
Fördel att vara tjej
Att vara tjej kan faktiskt vare en fördel när det kommer till att hantera frågor som gäller den psykosociala arbetsmiljön.
– Organisatorisk och social arbetsmiljö och föreskrifterna kring det är lite av ett specialintresse. Jag märker att det är lite lättare för mig som tjej att ta upp och få i gång ett samtal om de lite mjukare frågorna.
Text: lisa.wernstedt@ifmetall.se
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 1 2025 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.