Jämställdhetsansvarig
Ett av IF Metalls övergripande mål är ett demokratiskt och jämställt samhälle och arbetsliv. Här har den som är jämställdhetsansvarig en viktig roll. På den här sidan finns information om vad det innebär att vara jämställdhetsansvarig.

Som jämställdhetsansvarig ska du arbeta för att
- alla medlemmar har samma förutsättningar och villkor på arbetsplatsen, oavsett kön
- alla, oavsett kön, har lika förutsättningar att delta i och påverka den fackliga verksamheten tillsammans med klubbens ledande företrädare
- Läs mer om uppdraget i sin helhet
Som jämställdhetsansvarig på din klubb ska du
- Organisera medlemmar utifrån handlingslinjerna.
- Verka för att uppnå kongressens prioriterade mål.
- Arbeta tillsammans med styrelsen för att uppnå att klubbens förtroendevalda återspeglar medlemskåren och verkar för en verksamhet som är tillgänglig för alla.
- Lägga förslag till verksamhetsplan för jämställdhetsarbetet, utifrån medlemmarnas krav och önskemål.
- Verka för att diskrimineringslagen är väl känd bland fackliga företrädare samt tillsammans med studieorganisatör/ansvarig se till att, genom utbildning, öka kunskapen om jämställdhet.
- Vara väl insatt i klubbens verksamhet och säkerställa att jämställdhetsperspektivet genomsyrar verksamheten.
- Bidra med kunskap och kompetens i samverkansarbetet kring aktiva åtgärder.
- Bidra med kunskap och kompetens i samverkansarbetet kring den årliga lönekartläggningen.
- Bidra med kunskap och kompetens vid löneförhandlingar samt vid diskussioner/förhandlingar om lönesystem och lönekriterier.
- Ansvara för att statistik kontinuerligt redovisas till styrelsen utifrån organisationens mål om jämställdhet, så som målet om minst 30 procent kvinnor i rådgivande och beslutande organ samt antal personer som genomgått en jämställdhetsutbildning.
- Medverka till att öka antalet förtroendevalda med ett särskilt ansvar inom det egna verksamhetsområdet. Om behov finns, kan klubben också utse en jämställdhets kommitté.
- Organisera medlemmar utifrån handlingslinjerna.
IF Metalls samlade jämställdhetsarbete
På den här sidan och på ifmetall.se/jamstalldhet har vi samlat information om IF Metalls jämställdhetsarbete. Du hittar utbildningar, broschyrer, länkar och annat som kan vara värdefullt för dig i ditt uppdrag som jämställdhetsansvarig.
Så jobbar andra jämställdhetsansvariga
Läs om hur några av IF Metalls jämställdhetsansvariga arbetar och få inspiration till ditt eget uppdrag.
Utbildning för uppdraget som jämställdhetsansvarig
IF Metall har en omfattande studieverksamhet för dig som förtroendevald. I Uppdragsguiden finns information om vilka utbildningar som är relevanta för just ditt uppdrag. De beskrivs mer utförligt i förbundets studiekatalog.

Studiekatalog 2025
Här hittar du de fackliga utbildningarna som går 2025.
Studiekatalog 2025.pdf (762 KB)
Jag vill bli jämställdhetsansvarig, hur gör jag?
Vill du arbeta för en mer jämställd arbetsplats och vara med och påverka i facket? Då kan uppdraget som jämställdhetsansvarig i din klubb vara något för dig!
Hur du blir jämställdhetsansvarig beror på hur din klubb organiserar sitt arbete:
- Prata med din klubb. Börja med att ta kontakt med klubbordföranden eller någon i styrelsen och berätta att du är intresserad.
- Bli vald. I många klubbar väljs jämställdhetsansvariga på årsmötet eller av styrelsen. Fråga hur processen ser ut i just din klubb.
- Engagera dig i frågorna. Genom att driva jämställdhetsfrågor i klubben och på arbetsplatsen visar du ditt engagemang, vilket kan leda till att du blir tillfrågad.
- Gå en facklig utbildning. IF Metall erbjuder utbildningar inom jämställdhet och arbetsmiljö. Att gå en sån utbildning kan stärka dina kunskaper och öka dina möjligheter att få uppdraget.
Oavsett hur du blir jämställdhetsansvarig är ditt uppdrag viktigt för att skapa en arbetsplats där alla har lika möjligheter och rättigheter. Vill du veta mer? Kontakta din avdelning eller klubb!