Första jobbet? Elvira delar med sig och det här behöver du ha koll på!
- Gävleborg
- 12 juni 2025
Att börja sitt första jobb eller sommarjobb kan vara både spännande och nervöst. Elvira Frykman Persson, som är aktiv i IF Metall Gävleborgs ungdomsverksamhet, vet hur det är. Hon fick sitt första riktiga jobb direkt efter studenten och har värdefulla erfarenheter i bagaget.

– Redan måndagen efter studenten började jag jobba på Alfta Component AB. Nu har jag varit här i tre år!
– På min ordinarie plats jobbar jag som maskinoperatör och kör en fräs. Just nu är jag utlånad till måleriet där jag maskerar detaljer som ska lackas, berättar Elvira.
Men långt innan det hann hon också prova på både städjobb och industrijobb under somrarna och hon vet hur viktigt det är att ha koll.
Sju saker att tänka på inför ditt första (sommar)jobb:
- Anställningsbevis? Ja tack!
Du har rätt till ett anställningsbevis där det står vem du är anställd av, vad du ska göra, hur länge du ska jobba och vad du ska få i lön. Det skyddar både dig och arbetsgivaren.
- Finns det kollektivavtal?
Kolla om arbetsplatsen har kollektivavtal. Det ger dig bland annat rätt till ob-tillägg, försäkringar och schyssta villkor. Är du osäker? Fråga facket!
- Försäkrad på jobbet?
Om arbetsgivaren har kollektivavtal är du automatiskt försäkrad vid skada. Om inte, dubbelkolla vad som gäller. Ingen ska stå utan skydd.
- Provjobba gratis? Aldrig!
Du kan provjobba, men inte gratis. Arbete ska alltid ersättas med lön, oavsett hur kort tid det gäller.
- Rast är en rättighet
Jobbar du mer än fem timmar? Då har du rätt till en rast. Den är obetald, men du ska få den.
- Semesterersättning – glöm inte den!
Du har rätt till minst 12 % i semesterersättning. Den ska vara tydligt utskriven på din lönespecifikation, inte inbakad i lönen.
- Be om arbetsgivarintyg!
När jobbet är slut ska du få ett intyg på vad du gjort, det är guld värt nästa gång du söker jobb. Fråga också om arbetsgivaren kan tänka sig att vara referens.
Facket finns här för dig
Första jobbet kan väcka många frågor, om lön, tider, rättigheter och ansvar. Du är inte ensam. Kontakta facket om något känns oklart eller om du bara vill ha någon att fråga.
På lo.se/kollpåjobbet hittar du ännu mer information, tips och och svar på de vanligaste frågorna.