Pensionen måste bli mer jämställd
- Dackebygden
- 10 mars 2025
Bara det faktum att du föds till kvinna ger dig genast sämre förutsättningar till en värdig pension. IF Metall vill se kraftigt höjda pensionsinbetalningar under föräldraledigheten, både till den allmänna pensionen och den kollektivavtalade pensionen.

Bara det faktum att du föds till kvinna ger dig genast sämre förutsättningar till en värdig pension. Kvinnor har lägre löner och arbetar inte heller in lika många år som män på grund av barnafödande och föräldraledighet – och det avspeglas i en lägre pension. IF Metall vill se kraftigt höjda pensionsinbetalningar under föräldraledigheten, både till den allmänna pensionen och den kollektivavtalade pensionen.
Dagens pensionssystem har en inbyggd orättvisa som gör att en person som jobbat hela sitt liv, men haft låg lön, kan få ungefär lika mycket i pension som en person som inte jobbat alls. IF Metall vill ersätta dagens garantipension med en generell grundpension på 4 000 kronor som ges vid riktålder efter 40 år i arbete, föräldraledighet, sjukförsäkring eller arbetssökande. Det skulle ge mer i plånboken för de allra flesta pensionärer, men procentuellt mest till arbetare med låg inkomst.
Riskerna i våra medlemmars arbetsmiljö leder ofta till skador och utslitning, och ett för tidigt slut på arbetslivet. Den försämrade livskvalitet som följer på skadan i sig förvärras ytterligare när pensionen blir lägre än den annars skulle varit. IF Metall vill se en förstärkt trygghetspension för den som måste lämna arbetslivet i förtid på grund av ett tufft arbetsliv.
Människors liv ser olika ut och därför är det svårt att ange exakt hur mycket mer i pension en vanlig IF Metallare skulle få om vårt reformförslag blev verklighet, men det handlar om en ökning per månad på mellan 20 och 26 procent. Det är en kraftig förstärkning av pensionen till en rimlig kostnad för stat och samhälle.
Det är våra politiker i riksdag och regering som beslutar om de lagändringar som måste till för att förändra pensionssystemet. IF Metall kommer att ta varje tillfälle att föra fram vår pensionsutredning och dess förslag, men vi behöver din hjälp att skapa opinion! Prata med dina arbetskamrater om pension och sprid IF Metalls förslag om hur ett pensionssystem byggt för arbetare kan se ut.
Historia
Alla försök under 1800-talet att lösa ålderdomens fattigdomsproblem med statliga medel strandade på motståndet från högern, som förespråkade privata, försäkringsmässiga lösningar. Socialdemokratins förslag till pensionspolitik var i det ursprungliga programmet från 1889 ett allmänt krav att staten skulle sörja för arbetarnas ålderdom.
1913 beslöt en majoritet i riksdagen att införa en allmän ålderspensionsför säkring. Försäkringen var uppbyggd som ett premiereservsystem. Alla medborgare, män och kvinnor, skulle under 50 års tid, mellan 16 och 66 års ålder betala in avgifter till försäkringen. Vilket innebar att systemet skulle fungera fullt ut runt 1960.
Det viktigaste resultat av pensionsreformen var att man i svensk socialpolitik för första gången fick en inkomstöverföring till fattiga och obemedlade grupper som inte medförde en inskränkning i de medborgerliga rättigheterna, detta var viktigt för arbetarrörelsen.
För fackföreningarna hade pensionspolitiken flera dimensioner. Den kunde t.ex. utformas så att den minskade konkurrensen om jobben på arbetsmarknaden. LO föreslog flera gånger under 1930-talet att pension åldern skulle sänkas. Genom att minska antalet äldre arbetssökande skulle arbetslösheten kunna minska. För att äldre arbetare skulle lämna arbetsmarknaden var det helt avgörande att de fick en pension som de kunde leva av.
Socialpolitiskt sett var folkpensionsreformen, som infördes 1948 samt indexregleringen i mitten på 1950 talet, inriktad mot medborgarna, hela folket. Folkpensionen var en social rättighet som tillkom alla medborgare och innevånare i landet över 67 år.
1960 infördes ATP (numera tilläggspension) för att LO:s medlemmar skulle få samma pensionsvillkor som tjänstemännen.
Nutid
Idag är pensionssystemet uppbyggt enligt följande:
Allmän pension som är statlig och består av inkomstpension och premiepension.
Tjänstepensionen som arbetsgivaren betalar in och den är lite olika beroende på vilken sektor du arbetar inom samt vilket kollektivavtal du går under.
Eget sparande
Pensionerna utgör en stor del av äldres inkomster. Kvinnors totala pension som andel av männens är 71 procent. Skillnaden mellan kvinnors och mäns genomsnittliga pensioner är störst i Sverige av alla nordiska länder.
Den grundläggande principen för pensionssystemet, livsinkomstprincipen, innebär att pensionens storlek styrs av den samlade livsinkomsten. Det faktum att kvinnor har lägre löner, arbetar mer deltid och lämnar arbetslivet tidigare än män innebär att kvinnors pensioner i genomsnitt blir lägre.
Livsinkomstprincipen innebär att även om vi uppnådde ett jämställt arbetsliv idag så skulle det ta ytterligare 40–50 år innan nybeviljade pensioner blev jämställda. Eftersom kvinnor har lägre arbetsinkomster än män även bland de yngre på arbetsmarknaden kommer pensionsgapet att bestå över lång tid.
Den långsiktiga lösningen för att sluta pensionsgapet och uppnå jämställda pensioner är att eliminera de strukturer som skapar ojämställdhet i arbetslivet.
Jämställdhetskommittén
IF Metall Dackebygden